Krant van West-Vlaanderen

Renovatie Grand Hotel Belle Vue in eindfase

Geen keramiek voor Einstein

De Haan - Onmogelijk om er naast te kijken, neven de stellingen die één van de meest beeldbepalende gebouwen in deze kustgemeente omhullen. Het Grand Hotel Belle Vue is al een tijdje in renovatie. Dat geldt niet alleen voor de gevels en het dak maar vooral voor de inhoud. De resultaten mogen gezien zijn.

In september 2006 namen Didier De Groote en Petra Van Brussel het hotel over. "Wij waren 11 jaar aan het werk geweest in de clubbar en het restaurant van de Koninklijke Golf en door de jaren heen bleef die wensdroom maar groeien om een eigen hotel te beginnen. Toen de zaakvoerders van het familiebedrijf de Belle Vue overlieten namen wij de uitdaging met beide handen aan. En een uitdaging bleek het in elk geval", begint Petra Van Brussel haar verhaal.

Amper 8 weken dicht

Het Grand Hotel uit 1912 maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht maar is niet geklasseerd als monument. "Geen monument betekent ook geen subsidie maar we wisten al meteen dat we niet zomaar konden gaan renoveren. Er zijn heel wat adviezen en instructies gegeven en het was ook voor onze architect geen sinecure om het dossier rond te krijgen en met alle details rekening te houden", weet Didier De Groote. "Vanaf oktober 2010 wisten we wat wel en wat niet kon. Toen begon het opstellen van diagnoses, het zoeken naar wat verbouwd kon of moest worden en hoe we dat moesten aanpakken. In de laatste 40 jaar is aan het gebouw weinig of niets structureel aangepakt. Uit oude plannen bleek ook dat in de zestiger jaren wat ingrepen uitgevoerd zijn, die voor problemen konden zorgen". Petra somt de timing op: "Een paar jaar sluiten was absoluut geen optie. We hebben dus strakke deadlines gesteld. 8 weken sluiting na de kerstvakantie was het maximum. Hoe ongelofelijk ook, dat bleek haalbaar. We hebben de indeling van weleer in eer hersteld. Het oude restaurant maakt nu de ingang en lobby van het hotel uit. De vroegere ingang werd de nachthal".

Eenmaal de stellingen verwijderd zijn, zal het Grand Hotel Belle Vue het Belle Epoque-straatbeeld in De Haan weer danig verrijken - foto JoP

Gevelterras sneuvelt

Didier vult aan: "Langs de Van Eycklaan hebben we een ontbijtzaal gerealiseerd, die de ochtendzon binnenkrijgt. Ik zit in een kraaknieuwe keuken en het restaurant blijft als Bistro Place Royal toegankelijk voor iedereen." Petra kan er zelf nog niet bij hoe zij het voor elkaar kregen om op 4 maart terug te starten: "We begonnen hier in 2006 met 40 kamers en houden er nu na de renovatie nog 33 over. 23 zijn al volledig vernieuwd. We hebben een paar kamers langs het Koninklijk Plein samengevoegd tot suites. De laatste 10 kamers komen nu aan de beurt tijdens de stille periodes". Bij de afbraakwerken kwamen wat authentieke ornamenten en moulures bloot maar die waren niet te redden. Toch zijn een paar originele gietijzeren pilaren gespaard, die nu nog alleen een sierfunctie hebben. "Wij hebben grondig afgewogen wat behouden bleef en wat weg moest. Binnenin stond alles in functie van comfort en rendement. Voor het dak en de gevel kregen we beperkingen opgelegd. Wij kiezen na 5 seizoenen ook voor de pure hotelfunctie. Daardoor moest het vroegere, overigens niet originele gevelterras sneuvelen", weet Petra. Zij kent het verhaal van Einstein die daar zijn koffie met kramiek kwam halen, maar dat is nu echt wel verleden tijd.

Geen schrik van Ibis
Het hotel Belle Vue kreeg eerder al van Westtoer het Q-kwaliteits. Didier en Petra willen de goede mix prijs-kwaliteit behouden. "Ons devies is elke dag de lat een beetje hoger te leggen. Als we ooit 4 sterren krijgen, is dat aardig meegenomen, maar voorlopig willen we graag het beste 3-sterren-hotel in onze categorie zijn", zo klinkt het. Met een mooi klantenpakket dat vooral uit jonge gezinnen met kleine kinderen en 35-plussers bestaat, zien zij de toekomst wel zitten. Van het aangekondigde Ibis-hotel hebben ze geen schrik. "Dat verhaal van het autocartoerisme klinkt heel mooi, maar als er geen bussen zijn zal de totale klantenkoek sowieso moeten gedeeld worden. Ik hoor veel praten over een meerwaarde maar dat zal dan toch eerst nog moeten blijken. Wij hebben geen zin om ons daarover op te winden, wij hebben een gigantisch budget in ons hotel geïnvesteerd en kunnen alleen maar hopen dat de klanten het zullen weten te waarderen" besluit Petra Van Brussel. Pas tegen de zomer zullen de stellingen weggenomen worden maar het Grand Hotel Belle Vue draait al volop. (JoP)

(tekst De Krant van West-Vlaanderen-De Zeewacht - W12/2011 en foto's, vrij ter beschikking gesteld door de auteur)