Historiek

Het Grand Hotel Belle Vue werd in 1912 ontworpen door architect Oscar Dumont op een driehoekig grondplan waarvan de drie hoeken beklemtoond worden door een toren. De doorlopende luifels met bekronende balkons boven de begane grond en de eerste verdieping zorgen voor een horizontaliserend effect. Het pseudo-vakwerk op de bovenverdieping en de puntgevels wijzen op een Anglo-Normandische invloed.

Het hotel dateert uit een periode dat het opkomende toerisme De Haan ingrijpend wijzigde. Van massatoerisme zoals we dat vandaag kennen, was toen nog geen sprake; reizen was immers het voorrecht van de allerrijksten. De hotelgasten waren aanvankelijk in hoofdzaak Engelsen die fortuin gemaakt hadden in het koloniale India. Ze reisden met hun gevolg tot aan het nabijgelegen tramstation van De Haan, waar ze werden opgehaald door de portiers van het hotel, uitgedost in typische rode pakken.

Leuk om te weten is dat de joodse geleerde Albert Einstein die, op de vlucht voor het naziregime, in 1933 zes maanden in De Haan verbleef, hier vaak op het terras van een kopje thee met koekenbrood kwam genieten.

Tot 2006 was het hotel onafgebroken in handen van dezelfde familie die generaties lang door haar professionele gastvrijheid het Grand Hotel Belle Vue liet uitgroeien tot een waar begrip aan de Belgische kust.

Onder de gedreven leiding van de familie De Groote waait sedert september 2006 een nieuwe, frisse wind door Grand Hotel Belle Vue. Zij wil er een erezaak van maken de glorie en de klassevolle uitstraling van het prachtige gebouw te accentueren en het interieur met zachte hand te verjongen. Bovendien zullen gasten zowel in het hotel als in de vernieuwde Bistro Place Royale het hele jaar welkom zijn.

In 2011 behaalde Grand Hotel Belle Vue het Q-label en in 2013 werd het onderscheiden met een vierde ster.